Film: The Railway Man

“When you forgive, you in no way change the past – but you sure do change the future.” ~ Bernard Meltzer

Railwayman poster

Laatst heb ik de film The Railway Man gekeken. Dit is het waargebeurde verhaal van een Schotse luitenant (mooie rol van Colin Firth en van Jeremy Irvine) die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners in Singapore gevangen genomen werd. Daar, in een kamp in Thailand, werd hij gemarteld en gedwongen mee te bouwen aan de befaamde brug over de rivier de Kwai.

Jaren later is hij thuis, maar heeft hij nog erg veel last van nachtmerries aan die vreselijke tijd. Zijn vrouw, gespeeld door Nicole Kidman, wil hem helpen deze posttraumatische stressstoornis te bevechten. Als hij na een reis naar Thailand in contact komt met zijn voormalige beul, veranderd zijn leven.

De film is indrukwekkend en op bepaalde momenten schokkend. De nachtmerrie waarin Eric Lomax zich nog dagelijks bevind, ook al is hij weer veilig thuis, is vreselijk om te zien. Ook de folteringen die hij moest doorstaan in het kamp, zijn geen pretje. De kracht van zijn vrouw om hem te ondersteunen tijdens zijn lijdensweg, wordt door Nicole Kidman heel mooi in beeld gebracht.

railway_manHet einde van de film is onverwachts. Zonder al te veel te verklappen kan ik wel zeggen dat ik een brok in mijn keel had. Dit is waar het om draait in de wereld. Liefde voor elkaar, vergeven en samen leven, waarden die ik belangrijk vind en die in deze film prachtig naar voren komen. Het schokkende verhaal van Eric Lomax en Takeshi Nagase; ik kan iedereen aanraden deze film te gaan kijken.

http://www.imdb.com/title/tt2058107/

Grietje

Leave a Reply Text