Goede voornemens? Maak ze SMART!

De start van een nieuw jaar is een mooi begin om verandering aan te brengen in je leven. Daarom bedenken veel mensen goede voornemens. Op 1 januari beginnen en het zo lang mogelijk volhouden.

Het bedenken van een goed voornemen is vaak niet zo moeilijk. Afvallen, stoppen met roken, sporten, dat zijn toch wel de clichés. Er zijn natuurlijk nog veel meer te verzinnen. Het is maar net waar jij op dit punt in je leven aan toe bent. De voornemens vervolgens echt volhouden is daarentegen wel lastig. Dus… hoe doe je dat?

Vuurtoren Vlieland

Het correct formuleren van je doel kan hierbij helpen. Maak je doel in eerste instantie persoonlijk, door het woordje “ik” te gebruiken. Zorg ook voor een positieve insteek. Iets ‘niet’ meer willen doen is lastig als je niet weet wat je dan eigenlijk wél zou willen doen. Zeg dus liever “Ik ga de komende 2 maanden 2 kilo afvallen” in plaats van “Ik wil de komende tijd geen chocolaatjes meer eten”.

Een zeer goede manier om je doelen te formuleren is het SMART model. Als je al je doelen SMART maakt is de kans groot dat je ze uiteindelijk met succes weet te behalen.

Wat is een SMART doel?

Een SMART doel voldoet aan een aantal eisen. Het is Specifiek, Meetbaar en Acceptabel. Daarnaast is het ook Realistisch (Relevant) en Tijdsgebonden.

Een Specifiek doel is precies geformuleerd. Geen algemene termen als “mijn leven verbeteren”, maar een specifieke doelstelling die antwoord geeft op de zes w-vragen (wat, wie, waar, wanneer, welke en waarom).
Ik ga elke maandag en donderdag van 20:00 tot 20:30 een wandeling maken in het bos, om mijn conditie te verbeteren zodat ik zonder hijgen de trap op kan lopen.

Er moet ook een Meetbare uitkomst zijn, zodat je weet wanneer je het doel hebt bereikt. Zorg bijvoorbeeld voor een getal, een gewicht of een ander aantal.
In januari en februari stuur ik aan 10 mensen een kaartje.

Zee met boortorenHet doel moet uiteraard wel Acceptabel zijn; passend bij jouw normen en waarden. En het moet te volbrengen zijn zonder schade aan te brengen aan natuur en maatschappij.

Een Realistisch doel is haalbaar binnen de gestelde tijd. Let hierbij ook op dat het een doel is wat valt onder jouw invloed. Als doel stellen dat Feyenoord de cup gaat winnen, is niet realistisch en je hebt er ook geen invloed op (behalve als je toevallig de keeper van Feyenoord bent).

Maak je doel ook Relevant, zodat je gemotiveerd bent om eraan te werken. Als het onderwerp eigenlijk niet belangrijk genoeg is, dan zal je het doel waarschijnlijk niet behalen.

Tenslotte is het handig om een tijdspad te bedenken voor je doel, zodat het Tijdsgebonden is. Wanneer begin je met de activiteiten en wanneer stop je? Maar ook: Wanneer wil je het doel bereikt hebben en welke tussenstappen wil je daarin bereiken?
Ik ga met behulp van WeightWatchers 5 kilo afvallen voor mijn verjaardag op 10 oktober. Halverwege, op 10 mei, wil ik minstens 3 kilo kwijt zijn.

Zee

Als je zorgt dat je je goede voornemens op de SMART manier uitschrijft, dan zal je zien dat het makkelijker is om je eraan te houden. Je hebt er immers goed over nagedacht, je hebt concrete plannen gemaakt en je bent gemotiveerd om het doel te behalen.

Lukt het toch niet om verandering aan te brengen in je leven? Dan kan een coachtraject je wellicht helpen. Neem contact met me op, dan maken we samen je doelen SMART en zorgen we ervoor dat je je doelen dit jaar bereikt!

Grietje

Leave a Reply Text