Appelkruimelcake – Een prijswinnende cake

Met dit recept heb ik in september 2013 de 4e prijs gewonnen bij de bakwedstrijd “Heel Apeldoorn Bakt“. Het is niet moeilijk om hem te maken, maar wel eventjes wat werk. Het resultaat is om van te smullen!

Appelkruimelcake

Veel bakplezier!

Appelkruimelcake
inzending Heel Apeldoorn Bakt

Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg
◌ 130 gram bloem
◌ 100 gram fijne kristalsuiker
◌ 100 gram boter
◌ 1 grote citroen

Voor de appelcake
◌ 60 gram rozijnen
◌ 2 Granny Smith appels
◌ 120 gram boter
◌ 110 gram lichte basterdsuiker
◌ 3 eieren
◌ 130 gram bloem
◌ 6 gram bakpoeder
◌ ½ theelepel zout
◌ 1 eetlepel kaneel

Voorbereiden
1. Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen.
2. Rasp de citroen (alleen het gele schilletje). Er is ongeveer 5 gram rasp nodig.
3. Doe de rozijnen in een kommetje en giet er kokend water op. Laat dit minimaal 10 minuten staan.
4. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes (ongeveer 5 mm).
5. Vet een (grote) springvorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem.
6. Verwarm de oven voor op 160 graden.

HABBereiden kruimeldeeg
1. Doe de bloem, kristalsuiker, boter en citroenrasp in een beslagkom.
2. Kneed dit met 1 hand tot een kruimelig deeg.
3. Zet de kom met kruimels in de koelkast.

Bereiden appelcake
1. Mix in een kom de boter en de basterdsuiker door elkaar met een mixer of keukenmachine.
2. Voeg de eieren al mixend toe aan dit mengsel.
3. Meng bloem, bakpoeder, zout en kaneel met elkaar in een aparte kom.
4. Mix alles door elkaar zodat het een mooi beslag wordt.
5. Giet de rozijnen af en spoel ze na met koud water. Voeg ze toe aan het beslag.
6. Meng als laatste de stukjes appel door het beslag. Mix niet langer dan nodig is.

Bakken
1. Giet het beslag in de springvorm en spreid het uit over de bodem.
2. Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en bedek de cake gelijkmatig met kruimels.
3. Bak de appelkruimelcake 15 minuten op 160 graden.
4. Zet de oven daarna op 200 graden en bak nog ongeveer 15 minuten.
5. De cake is gaar als een prikker er droog uitkomt.

Serveren
1. Strooi poedersuiker over de afgekoelde appelkruimelcake.
2. Eet smakelijk!

Grietje

Leave a Reply Text