Appelcake met rozijnen

De zon laat zich weer zien en de temperatuur stijgt. Het ideale weer om gezellig buiten te zitten met een mooi boek en een kop thee. En wat is dan lekkerder dan een stuk zelfgemaakte appelcake erbij?

Met deze cake heb je snel een lekkere traktatie op tafel voor familie en vrienden. Ook als dessert, met een bolletje vanille- of kaneelijs, is hij heerlijk. Een simpel recept, wat niet kan mislukken.

Zet vandaag nog de ingrediënten op je boodschappenlijstje en schrijf het maken van deze cake op je to-do-lijst!

Wat heb je nodig?

  • 60 gram rozijnen
  • 2 groene appels
  • 115 gram boter
  • 115 gram suiker*
  • 3 eieren
  • 130 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
    (of gebruik 135 gram zelfrijzend bakmeel)

*Je kan elke suikersoort gebruiken en zelfs soorten mixen. Ik gebruik voor dit recept altijd een mix van 60 gram lichte bastardsuiker en 55 gram kristalsuiker. Poedersuiker is ook heel lekker!

Voorbereiding

1. Doe de rozijnen in een kommetje en overgiet ze met kokend water.
2. Schil de appels en snij ze in kleine blokjes (ongeveer 5mm).
3. Vet een bakvorm in (bijvoorbeeld een cakeblik of een springvorm) en leg een bakpapiertje op de bodem.
4. Verwarm de oven op 160 graden.

De cake maken

1. Meng de boter met suiker en de eieren. Dit kan met de hand maar ook met een mixer.
2. Roer de bloem en het bakpoeder erdoor en zorg dat het een glad beslag wordt.
3. Giet de rozijnen af, spoel ze kort af met koud water en meng ze door het beslag.
4. Meng de appelstukjes door het beslag.
5. Giet het beslag in de beboterde vorm en zet in de oven. Een langwerpig cakeblik heeft ongeveer 50-60 minuten nodig. Voor een springvorm is 40-50 minuten genoeg.

Test met een prikkertje of de cake gaar is: komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij klaar!

Tip: Met een theelepeltje kaneel krijgt de cake nog meer smaak.

Eet smakelijk!

Grietje

Leave a Reply Text