Luchtige cake

Een van de dingen die je kan doen als je behoefte hebt aan rust in je hoofd, is bakken. De keuken in, schort voor, mixer en ingrediënten klaarzetten en beginnen maar! Zodra het huis zich vult met de overheerlijke geur van versgebakken cake, zijn je problemen even vergeten. En als je je tanden zet in deze ongelooflijk luchtige cakejes van Nigella Lawson, dan kan je dag helemaal niet meer stuk.

Fairy cakes

Ingrediënten voor 12 kleine luchtige cakes of 1 grotere luchtige cake

  • 125 gram ongezouten boter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren (L)
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eetlepels melk
  • 12 muffinvormpjes of 1 ingevet cakeblik

Werkwijze

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet het ingevette cakeblik of de muffinvormpjes klaar (eventueel in een muffinbakblik).

Gebruik een mixer met gardes en mix zachte boter, suiker en vanillesuiker door elkaar. Voeg de eieren 1 voor 1 toe.

Doe dan in 2x bakmeel erbij en mix net zolang tot het een glad beslag wordt. Is het beslag erg dik? Giet dan lepel voor lepel melk erbij tot het een mooi glad beslag is.

Vul de muffinvormpjes of het cakeblik en zet in de oven.

12 muffins bakken in ongeveer 15-20 minuten gaar.
1 cake bakt in ongeveer 35-45 minuten gaar.

Zet een timer en prik met een sateprikker in de cake om te kijken of deze gaar is. Komt de prikker er schoon uit, is het gaar. Is de prikker vies, zet hem dan 5-10 minuten terug en prik dan nog eens.
Let op: Oventijden zijn bij elke oven anders.

Eet smakelijk!

——

Dit recept komt uit het boek How to be a Domestic Goddess – baking and the art of comfort cooking van Nigella Lawson en is door mij vertaald.

Grietje

Leave a Reply Text